Svullnad i fötter och ben


Hälsa / onsdag, november 25th, 2020

Att uppleva svullnad i fötter och ben är inget ovanligt. Och medan graden och frekvensen av svullnaden kan variera en hel del, är det absolut något som du borde försöka behandla och inte bara strunta i. Nedan följer några förslag på saker du kan göra för att hjälpa svullnaden att gå ned.

Använda stödstrumpor

Stödstrumpor, även kända som kompressionsstrumpor, kramar om dina fötter och ben och hjälper därför till att motverka att blodet samlas och ligger kvar där. Du kan hitta den i alla möjliga färger och borde därför inte ha några problem att hitta ett par som passar din stil och matchar dina favoritplagg.

Rör på dig mer

Stillasittande är i regel inte en bra kur mot svullnad. Vad du istället borde göra är att se till att röra på benen regelbundet. Oavsett om du är på jobbet eller hemma bör du aldrig gå mer än en timme utan att kliva upp och röra på benen. Och det kan vara allt från att göra några övningar på plats till att gå ut på en promenad.

Benen i högt läge

När du dock väl sitter eller ligger ned är det en bra idé att höja upp benen något så de är högre än resten av kroppen. I detta läge underlättar du nämligen venernas uppgift att forsla tillbaka blodet upp till hjärtat.