Öka chansen att bli gravid


Hälsa / torsdag, december 13th, 2018

Vägen till att bli gravid kan vara lång eller kort och det är många faktorer som kan spela roll. En del par blir gravid inom den första månaden de börjar försöka, men det är inte ovanligt att det dröjer upp till ett år även för människor med god hälsa.

Åldern är en viktig faktor. Efter 35-årsåldern ser många kvinnor en förändring i fertiliteten men det betyder inte att det är omöjligt. För omkring tre fjärdedelar av kvinnor som försöker bli gravid efter 35 lyckas inom tre år. Ett av sju par i rätt ålder har dock svårt att bli gravid.

Här följer några förändringar man kan göra i livet som kan förbättra chansen.

Bra näringsämnen

God hälsa leder till bättre odds för att bli gravid och en del näringsämnen kan vara speciellt bra att få i sig tillräckligt av. Både folsyra och järn från grönsaker och frukt har visat sig vara bra för fertiliteten. D-vitaminbrist och att välja lågfettsprodukter kan båda leda till ägglossningsproblem. Och att öka intaget av protein från bönor istället för de från djur kan också vara bra.

Livsstilsförändringar

Att fimpa och sluta med alkohol är båda bra saker att göra. Alla vet ju att man ska hålla sig borta från dessa under graviditeten men de påverkar även kroppen negativt när man försöker bli gravid. Mindre kaffe är också en bra idé då, enligt en dansk studie, de som dricker fem eller fler koppar kaffe om dagen sänkte sin chans att bli gravid med nästan hälften. Regelbunden träning kan också minska risken för infertilitet genom att bland annat stabilisera insulinnivåerna.

Tänk även på att infertilitet även drabbar män och de kan i sin tur också göra förändringar för att öka chansen att bli gravid.

Slutligen är det bra att alltid ha graviditetstest hemma för att bekräfta när man blir gravid. De kan köpas i ganska stor mängd för ett billigt pris på sajter som Graviditetskollen.