Genom magen till en bättre hälsa


Hälsa, Kost / torsdag, juli 23rd, 2020

Kosthållningen utgör en stor del av vår totala hälsa. Mycket av detta består av den vanliga maten som vi äter samt vad den innehåller och hur den är framställd. Men därutöver finns det flera mer specialiserade livsmedel av så kallad hälsokosttyp som kan hjälpa oss på olika sätt. Det kan röra sig om att vi har brist på något näringsämne eller att det råder en generell obalans i kroppen.

Magi från Japan

En produkt som har ökat i popularitet under senare tid är matcha. Precis som grönt te består matcha av gröna teblad från tebusken som också svart te görs av. Men där tar likheten slut. Matcha tillverkas på helt annat sätt än svart te vilket ger andra egenskaper och en god smak av umami. Det kommer från Japan men finns idag att köpa över stora delar av världen bland annat hos onlinebutiken Fillin Matcha.

Superbär och alger

Ett annat exempel på ”hälsokost” är superbär som till exempel goji, blåbär eller havtorn. Många av dessa är vanliga i Norden och har genom att överleva i det karga klimatet utvecklat ett högt näringsinnehåll som är rikt på bland annat vitaminer och mineraler. Också alger är värda att ha i åtanke som ett alternativ, på grund av sina goda näringsvärden som kommer i unika sammansättningar.