Börja cykla – för en bättre hälsa


Hälsa, Träning / torsdag, augusti 6th, 2020

 

 

Att börja träna låter enkelt, men för många så kan det vara svårt att hitta en träningsform som man faktiskt gillar och fortsätter med. Cykling är en riktigt bra träningsform då den passar alla åldrar, är en enkel sport att utöva och du får ett effektivt träningspass.

Kom igång

För att börja träna cykling behöver du ha utrustning. På Cykelkraft hittar du allt du behöver för att komma igång med din träning, alltifrån cykel, kläder till hjälmar och andra tillbehör. Det som rekommenderas att införskaffa förutom cykel är:

  • Cykelhjälm – väldigt viktigt för att skydda din knopp
  • Cykelskor – effektiviserar din cykling
  • Cykelbyxor – vaddering som gör att du inte får så ont i baken
  • Cykelhandskar – bättre grepp och skydd
  • Cykelglasögon – skydd mot insekter och sol

För att välja cykel behöver du bestämma dig för vilken typ av cykling du vill hålla på med. Alltfler väljer landsvägscykling och då finns det cyklar för just detta ändamålet, men också en racercykel passar bra här. Denna typ av cykling inger en riktigt härlig frihetskänsla. Känner du att du skulle vilja pröva på lite innan du köper brukar det gå bra att hyra en cykel, eller varför inte kolla om du kan få låna av någon kompis? Efter detta är det egentligen bara att bege sig ut, tänk på att planera din färdväg. Det är bra att tänka på att ha blicken fäst på vägen några meter framför dig och se upp för ojämnheter och stenar på vägen.

Fördelar

Det finns många fördelar med denna träningsform då den tränar underkroppens alla stora muskler och det är perfekt som konditionsträning. Din blodcirkulation förbättras, mer syre och näring tillförs musklerna och du får starkare och mer uthålliga muskler. Ditt immunförsvar förbättras och du har lättare att hålla din vikt. Det som också är bra med denna typ av träning är att leder och muskler belastas mindre då kroppen inte får stötar som i viss annan träning. Det kan dock vara bra att lägga till stretchning när du cyklat, eftersom det blir en relativt ensidig ställning för kroppen. Sist men inte minst får du komma ut i friska luften vilket verkar toppen för ditt humör och allmäntillstånd.

Hoppas du blivit inspirerad att sätta igång med cykling, lycka till!