Behöver du mer D-vitamin?


Hälsa / måndag, oktober 1st, 2018

D-vitamin är en viktig vitamin som behöver få i oss dagligen för att må bra. Det bästa sättet att få din daglig dos är genom solen, närmare bestämt de ultravioletta strålarna som vandrar ner till ditt kolesterol.

Det som skapar problem är att vi inte spendera tillräckligt mycket tid utomhus, även om vi bara behöver femton minuter solljus får att så en skaplig dos är det många som inte vistas i stark sol så länge. Under molniga dagar är det svårt att få rätt mängd och när solen börjar gå ned på väg hem från jobbet är solljuset inte tillräckligt starkt. Det är bara under sommarhalvåret vi har möjligheten att få rätt mängd d-vitamin men under denna tid är vi också duktiga på att använda solskyddskräm. Det ska ni absolut inte sluta med men faktum är att även den lägsta solskyddsfaktorn kan dra ned förmågan att uppta d-vitamin med 95%.

Få vet vilka symptom du kan få när du har brist på d-vitamin. Vi bortförklarar gärna symptomen som en höstdepression, att vi är trött eller bara ignorerar det och hoppas att det går över.  Har du brist d-vitamin är det vanligt med följande symptom:

  • kramp
  • ovanligt trött
  • tandlossning
  • lättare att bli sjuk

En av de värre sjukdomarna som kommer med akut d-vitaminbrist är rakit där benen förkalkas och kroppens lemmar blir böjda och snedställda. Vanligast hos barn och kallades förr för engelska sjukan.

Du kan ta kosttillskott för att tillgodogöra bristen och vara säker på att du får tillräckligt under dagen. Tillsammans med detta borde du se till att vara mer i solen under dagen och äta fet fisk som också innehåller vitaminen.