Antioxidanter och din kropp


Hälsa, Kost / tisdag, juni 23rd, 2020

Du har säkert har talas om antioxidanter och dess positiva effekt på vår kropp många gånger tidigare. Men du kanske inte fått det förklarat för dig varför de faktiskt är bra för oss och hur de gör sin nytta? Vill du veta detta kan du bara fortsätta läsa här nedan så får du förhoppningsvis svar på många frågor kring detta.

Antioxidanter är något du säkert ofta hört om i samband med mat och kost. Och medan det stämmer mycket väl att vi kan få i oss antioxidanter genom kosten kan vi även få dem på andra sätt. Men tänk alltid på att för mycket av något bra kan vara dåligt för oss. Du behöver alltså inte försöka få i dig antioxidanter på absolut alla sätt och hela tiden.

För att förklara varför antioxidanter är bra måste vi först titta på något som kallas fria radikaler. Detta är en atom eller molekyl som inte har ett elektronpar i sin högsta energinivå. Vilket betyder att de är väldigt reaktiva och bildar gärna nya kemiska föreningar. Detta kan i vissa fall skapa allvarliga cellskador och spekuleras även bidra till åldrande. Och det är här som våra vänner antioxidanterna kommer in i bilden. Vad de gör är att fånga upp dessa fria radikaler och oskadliggöra.

Antalet fria radikaler i kroppen kan öka bland annat när vi utsätts för stress och inom medicin talar man ofta om oxidativ stress. Vilket bland annat är en faktor i olika sorters sjukdomar, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.